Crossroads award for “M”

We are honored to announce that we managed to win the prize “Crossroads” for the film “M”, a feature film which will be directed by Mr. Vardan Tozija and the producer Darko Popov. The “Crossroads” award is part of the co-production Forum Agora, in organization of the 59. Thessaloniki international film festival, Greece.

Below is the announcement from the jury:

The jury of the 14th Crossroads Co-production Forum grants:

The co-production award by the Greek post-production company 2|35 to the film project M (Working Title), Direction: Vardan Tozija, Production: Darko Popov – Focus Pocus, Co-production: Art & Popcorn, Macedonia-Serbia. The jury reasoning: “We granted this award to a film with a certain visual ambition carried by a director who seems to us to embody what a director is:  a storyteller but also a technician”.

The producer of the winning project will also be granted a free accreditation for the Producers Network session of Cannes Film Festival 2019.

This year’s Crossroads Co-Production Forum jury consists of Ada Solomon – Producer, Hi Film Productions (Romania), Pascal Diot – Head of the Venice Production Bridge, Venice FF (Italy), Alexis Hofmann – Sales Agent, BAC Films (France), Annamaria Lodato – International Relations, ARTE (France) and Julie Savary – Coordination, ARTE (France). The jury noted: “First of all, we would like to thank Marie-Pierre Macia, Artistic Director, and the team of Crossroads for the quality of their work and of the selection of the projects.  Many of them aroused passionate discussions among us and we strived to be as fair as possible and respect our respective choices, as democratically as possible.  Regardless of our choices we wish you all to carry out these different adventures.  Given the quality of many projects and the debates they generated, we decided to issue a special mention to one of them”.

На престижниот ко-продукциски форум Агора, во рамките на 59. Филмски фестивал во Солун, наградата Crossroads беше доделена на режисерот Вардан Тозија и продуцентот Дарко Попов, за филмскиот проект во подготовка со работен наслов “М” на продуцентската куќа Фокус Покус. “Наградата за пост-продукција ја доделуваме на иден филм со високи визуелни амбиции, воден од режисер, кој според нас, обединува она што режисер треба да го носи во себе: раскажувач, но воедно и познавач на техниката на филмот. Затоа, се одлучивме оваа награда да ја доделиме на “М” на Вардан Тозија” – изјави Паскал Диот, директорот на филмскиот маркет на Венецискиот филмски фестивал. Остатокот од жирито го сочинуваа романската продуцентка Ада Соломон и францускиот дистрибутер Алексис Хофман.
 
Наградата вклучува постпродукција и финализација на слика и тон на идниот филм, во реномираното атинско студио “2:35”.
 
Инаку, приказната на “М“, филм што треба да се реализира наредната година, следи две напуштени деца кои се обидуваат да пронајдат љубов и заштита, во разурнат и суров дистописки свет во блиската иднина.